Die Tagfalter der Türkei (DTDT) - Türkiye'nin Kelebekleri

Die Tagfalter der Türkei nam-ı diğer DTDT ülkemizdeki ve yakın çevremizdeki birçok kelebek gözlemcisinin başvurduğu kaynakların başında gelir. Bunun sebebi ülkemizde yapılmış kelebeklerle ilgili araştırmalar içerisinde en kapsamlısı ve detaylısı olması. Türlerin tanım/teşhis anahtarı olarak birçok tez ve makalede kaynak olarak gösterilmektedir, gözlemciler tarafından faydalanılmaktadır.

Ancak bu değerli eser maalesef Türkçe çevirisi olmadan ve yeni baskısı olmadan sadece Avrupa'da birkaç internet sitesinde satışta. Umarız en kısa sürede bu kaynak Türkçe olarak kelebek sevdalıları için sunulur. 1995 yılında tamamlanan 3 ciltlik kitap ile ilgili genel bilgiler aşağıdaki gibidir;

Cilt 1 ve 2 toplam 1354 sayfa, 75 metin figürü, 21 tablo, 1'er renkli jeomorfolojik ve jeobotanik harita, 306 biyotop fotoğrafı ve tırtıl, pupa ve kelebeklerin canlı fotoğrafları ile 36 renkli levha.

Cilt 1: Genel kısım (138 sayfa): Tersiyer'den günümüze coğrafya, jeoloji, iklim tarihi, ekoloji, biyocoğrafya ve sözlük. Özel bölüm: Giriş, tanınan taksonların kontrol listesi, sistematik bölüm (Hesperiidae, Papilionidae, Pieridae, Lycaenidae, Türkiye'de Lycaenidae'nin karıncalarla birlikteliği üzerine K. Fiedler'in katkısıyla).

Cilt 2: Sistematik kısım (Nymphalidae, doğrulanmamış raporlar, potansiyel göçmenler, komşu adalardaki oluşumlara ilişkin tablo halinde genel bakış), sit alanı indeksi, koleksiyoncular indeksi, bibliyografya (3000'den fazla başlık), zoolojik ve botanik isimlerin indeksleri.

Cilt 3: 848 sayfa. 11180 kelebek figürlü 234 tam sayfa renkli levha, 103 SEM yumurta, tırtıl ve pupa fotoğrafı içeren 13 tam sayfa siyah beyaz levha, 10 x 10 km UTM ızgaralı 346 tam sayfa dağıtım haritası.

Yaklaşık 2000 bölgeden elde edilen yarım milyon veriye, yazarlar ve çalışanları tarafından Türkiye'ye yapılan 60'tan fazla geziye ve yirmi yıllık hazırlıklara dayanan bu çalışma, Türk Hesperioidea ve Papilionoidea hakkındaki mevcut bilgileri yansıtmaya çalışmaktadır.

Uzmanların görüşüne göre, yalnızca lepidopterolojinin değil, tüm bölgesel biyocoğrafyanın yararlanabileceği bölgesel fauna sistemlerinin küresel ölçekte işlenmesi için bir kilometre taşını temsil ediyor. Batı palearktik kelebeklerini inceleyen herkes için vazgeçilmez bir bilgi kaynağıdır. Yazarlara olağanüstü çalışmalarından dolayı Alman Genel ve Uygulamalı Entomoloji Derneği tarafından (Johann Wilhelm) Meigen Madalyası verildi.

Hesselbarth, G., & Van Oorschot, H. (1995). Die Tagfalter Der Türkei: Unter Berücksichtigung Der Angrenzenden Länder (Vol. 1). S. Wagener.