Anadolu Devmavisi (Glaucopsyche (Iolana) lessei Bernardi, 1964)

Anadolu Devmavisi (Glaucopsyche (Iolana) lessei Bernardi, 1964) Türkiye Dağılım Haritası

Son Güncelleme: Salı, 24 Ekim, 2023 - 17:09 - Kaynaklar: A.Koçak + Trakel.org + Adamer Kelebek + Kelebek Türk
Lokman BAŞ
Açıklama / Genel Bilgiler
Türe Ait Genel Özellikler

Anadolu Devmavisi - Anatolian Iolas Blue (Glaucopsyche (Iolana) lessei Bernardi, 1964)

Birçok kaynakta G. iolas (Ochsenheimer, 1816) alttürü Glaucopsyche iolas lessei Bernardi, 1964 olarak geçse de Koçak listesinde tür düzeyinde ifade edilmektedir. GBIF dağılım haritasında Türkiye ve Ermenistan'da uçtuğu belirtilmektedir. Tür ile ilgili yeterli veri olmadığı, G.iolas alttürü olduğu ve Türkiye dağılımında G.iolas ile kesiştiği için G.iolas tür bilgilerinden faydalanılmıştır. İlerleyen zamanlarda yeterli çalışmalar ve düzenlemeler olduğu takdirde bilgiler güncellenecektir.

Anadolu Devmavisi çok büyük bir mavi kelebektir. Yerel olarak ılık ve kuru tepelerde ve çalılıklı veya açık ormanlık yamaçlarda görülür. Avrupa'da, konukçu bitki Colutea arborescens bitkisidir. Yunanistan ve Türkiye'de C.cilicica bitkisini de konukçu olarak kullanmaktadır. Kuzey Afrika popülasyonlarında dişiler yumurtalarını yalnızca C. atlantica'ya bırakır. Ayrıca Colutea, kelebekler için neredeyse en önemli nektar kaynağıdır. Bazen erkekler yaşam alanlarından biraz uzakta görülebilir, ancak dişiler besin bitkilerinin yakınında kalır. Yumurtalarını, genellikle bir seferde birkaç tane olmak üzere, kaliksin içine ve patlangaca benzeyen meyvelerin içine bırakırlar. Tırtıllar tohumlarla beslenir ve örneğin Tapinoma erraticum, Camponotus cruentatus ve Myrmica cinsinin tanımlanamayan birkaç türü gibi karıncalar tarafından sık sık ziyaret edilir. Genellikle tırtıl, bir patlangacı ışığa doğru tutarak kolayca görülebilir. Tırtıllar tamamen büyüdüklerinde, kışı bir pupa olarak geçirerek, besin bitkisinin tabanında pupa olurlar. Ara sıra kısmi bir ikinci nesil olmasına rağmen, Anadolu Devmavisi genellikle yılda sadece bir nesil verir.

Sınıflandırma

Sınıf (class): Insecta Takım (order): LepidopteraÜst Aile (superfamily): PapilionoideaAile (family): LycaenidaeAlt Aile (subfamily): PolyommatinaeKabile (tribe): PolyommatiniCins (genus): Glaucopsyche Alt Cins (subgenus): Iolana Tür (species): Glaucopsyche lessei Bernardi, 1964

Orjinal Kombinasyon

Glaucopsyche lessei Bernardi, 1964

Taksonomist

Bernardi, 1964

Tip Lokalitesi

Amasya, Türkiye

Tür Etimoloji

...

Türe Ait Diğer Özellikler

...

Tanım Kriteleri ▼

Erkekte, ince kirli kahverengi kenar çizgileri bulunan kanatların üst yüzü açık mavidir; daha derin mavi kanatlı dişinin kirli kahverengi kenar bantları çok geniştir. Bütün bireylerde, her iki kanadın gümüşi gri alt yüzünde koyu gri kenar benekleri ve beyaz halkalı siyah beneklerden oluşan bir orta dış bandı bulunur; ön kanattaki benekler görece düz bir çizgi üzerinde uzanırlar ve arka kanattaki beneklerden çok da fazla büyük değillerdir.

Benzer Türler

Celastrina (Celastrina) argiolus (Kutsal Mavi)
Cyaniris bellis (Güzel Mavi)
Cyaniris semiargus (Mazarin Mavisi)

Tanı Kartları/Teşhis Anahtarları

...

Fiziksel Özellikler ▼

Kanat Açıklığı

36-40 mm

Birincil Renkler

Gri, Siyah, Mavi, Kahverengi, Beyaz

Eşeysel Dimorfizm

Var

Yaşam Dönemleri ▼

Nesil Sayısı

Genellikle tek nesil, ara sıra iki nesil.

Kışlama

Kışı pupa olarak geçirir.

Yumurta Dönemi

Mayıs-Haziran

Larva/Tırtıl Dönemi

Mayıs-Haziran-Temmuz

Pupa/Koza/Krizalit Dönemi

Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs

Uçuş Dönemi

Mayıs-Haziran-Temmuz

Beslenme ve Habitat ▼

Habitat/Yaşam Alanı

Kayalık yamaçlar, çalılıklar, ormanlık alanlar, otlaklar

Yükselti

100-2100 metre

Larva Bitkileri

Fabaceae familyasından: Colutea arborescens, C.atlantica, C.cilicica (patlangaçlar).

Ergin Besin/Konukçu Bitkileri

Fabaceae familyasından: Colutea arborescens, C.atlantica, C.cilicica (patlangaçlar).

Davranışlar ▼

Göç Durumu

...

Diğer Davranışsal Özellikler

...

Diğer Canlılarla İlişkileri ▼

Tapinoma erraticum, Camponotus cruentatus ve Myrmica cinsi karıncalarla tırtılları ilişkilidir. Bu karıncalar larvaları toprak altına götürerek pupa dönemlerini sağlıklı bir şekilde geçirmelerini ve ergin bireye dönüşmelerini sağlarlar.

Koruma ve Endemizm ▼

Koruma

Düşük Riskli (LC - Least Concern) (Avrupa için Tehdite Yakın (NT - Near Threatened) olarak IUCN tarafından listelenmiştir)

Endemizm

Endemik Değil

Sinonim ve Kombinasyonlar Taksonomist
Glaucopsyche (Iolana) christinae Betti, 1977
Glaucopsyche (Iolana) cappadocia Betti, 1977
Alttürler Taksonomist
   
Dünya Dağılımı ▼

Türkiye, Irak, Lübnan, Ermenistan

Palearktik Bölge Dağılımı ▼

Türkiye, Irak, Lübnan, Ermenistan

Türkiye Dağılımı ▼

Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Bitlis, Burdur, Bursa, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Mersin, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Konya, Kütahya, Kahramanmaraş, Muğla, Nevşehir, Niğde, Siirt, Tokat, Tunceli, Van, Karaman, Şırnak

Literatür

Dış Bağlantılar

Haritalar/Fotoğraflar
Sınıflandırma
İngilizce İsimlendirme: 
Anatolian Iolas Blue
Üst Familya (Superfamily): 
Kabile (Tribe): 
Alt Cins (Subgenus): 
Endemizm: 
Koruma Statüsü: 

İçeriklerde Sık Kullanılan Terimler

*Alttür (Subspecies): Türün diğer alt birimlerinden taksonomik olarak farklı, coğrafik olarak sınırlandırılmış, aralarında gen alışverişi olan bölgesel bir topluluk.
*Cins: Birbirine benzer türlerin toplandığı taksonomik kategori. Cins isimleri daima büyük harfle başlar ve italik olarak yazılır. İtalik yazma şansı yoksa altı çizili olarak yazılır. Örn: Polyommatus.
*Dimorfizm: Bir populasyonda morfolojik olarak iki tipin var oluşu.
*Ekolojik Yalıtım (Ekolojik İzolasyon): Aynı yerde yaşayan bir populasyonun kısımları arasında ekolojik nedenlerden dolayı eşeysel yalıt ımın oluşu.
*Eşeysel Dimorfizm: Erkekle dişi arasındaki yapısal farklılık.
*Fenon: Fenotipik olarak birbirine benzeyen örneklerden biri.
*Fenotip: Çevre faktörlerinin etkisiyle belirli sınırlar içinde değişebilen (reaksiyon normu), genotipin meydana getirdiği özelliklerin tümü (çoğunlukla bir bireyin görünüşü).
*Holotip: Üzerinde ilk defa özgül tanımlanmanın yapıldığı (yayınlanmış olmalıdır) va da İndikasyonla verilmiş olan, nominal taksonun tek bir bireyi.
*İkiztür (Siblingspecies): Üreme bakımından ya lıtılmış ; fakat yapısal olarak birbirine benzeyen türler.
*Katalog: Literatüre dayanılarak. belirli bir taksona ait isimlerin ve kaynakların liste halinde verilmesi.
*Kontrol Listesi (Çekliste): Kolleksiyonların düzenlenmesinde yardımcı olmak için, bir grubun taksonlarının bir düzen içinde verilmesi.
*Morfolojik Özellik: Bir organizmanın dış görünümündeki yapısal özelliklerdir. Bu özellikler, bir organizmanın türünü belirlemek, filogenetik ilişkileri anlamak ve evrimsel tarihi anlamak için kullanılabilir. Organizmanın anatomisi, fizyolojisi, histolojisi, embriyolojisi, sistematiği ve taksonomisi gibi birçok farklı alanda önemlidir. Örneğin, kelebeklerin anten yapısı, kanat şekli, bacak yapısı ve renklenme özellikleri gibi morfolojik özellikleri, kelebek türlerinin tanınmasına yardımcı olabilir.
*Nomenklatür: İsimler sistemi.
*Polimorfizm: Bir populasyondaki gen ve fenotip çeşitliliği.
*Sintip (Syntypus): Holotipi ayrılmamış bir tip serisi içerisinde, örneklerin herbirine verilen isim.
*Sinonim (Synonym = Eşad): Aynı taksona birden fazla verilen isimlerin herbiri. Bunlardan eski olanı, yani ilk verileni taksonun geçerli ismi olarak kullanılır.
*Taksan (Taxon; Çoğulu Taxa): Belirli bir kategori içine sokulabilecek ve yeni bir isim verilebilecek kadar fark gösteren taksonomik bir grup. Örneğin: Papilio machaon (tür kategorisinde takson), Papilio (cins kategorisinde takson), Papilionidae (familya kategorisinde takson).
*Tanım (Description): Taksonomide bir taksonun ya da örneğin, sınırlarını ortaya koymaksızın, diğer taksonlarla ayırımını net olarak belirtmeksizin, özelliklerinin verilmesidir.
*Teşhis (Determination): Bir bireyin taksonomik olarak tesbiti.
*Teşhis Anahtarı: Taksonları birbirlerinden kolayca ayırtedebilmek için, belirli bir sisteme göre düzenlenmiş karakter dizinleri.
*Tip (Typus): Bir taksana ismini veren bir örnek.
*Tip Lokalitesi (Locus Typicus): Neotip, lektotip ya da holotipin toplanmış olduğu yer.
*Varyasyon: Kalıtsal olan değişinimler.
*Yerel İsim: Bir taksonun o bölgedeki (yöresel) ismi. Nomenklatür (bilimsel isimlendirme) bakımından önemsizdir.
*Yöresel İsim: Bir taksonun o dildeki ismi.

Her sistematik taksonun sonunda o taksonu ilk defa tanımlayan bilim adamının ismi ve çoğunlukla yayınlandığı tarih bulunur. Örneğin, Pezotettix anatolica Uvarov, 1934. Tarih bir virgül ile yazardan ayrılır. Tanınmış sistematikçilerin ismi kısaltılmış olarak kullanılabilir. Örneğin. Linneus. Linn. olarak. Eğer yazar ismi tarih ile birlikte ya da sadece yazar ismi olarak bir parantez içine alınmış ise. bu, tanımlanan türün bir zamanlar (tür tanımlandığı zaman ya da daha sonra) başka bir cinse bağlı olduğunu gösterir. Örneğin, Rammepodisma natoliae (Ramme, 1939); natoliae tür ismi bir zamanlar Micropodisma'ya bağlıydı, daha sonra cins değişikliği yapılmıştır. Tercihen bu parantezden sonra revizyonu yapanın ismi kullanılır. Örneğin Rammepodisma natoliae (Ramme, 1939) Weidner, 1969.

Büyük baş harfle yazılmış italik bir isim (tek bir kelime) cinsi gösterir; eğer, sonuna 'sp.' gelirse o cinse ait bir türü, 'spp.' gelirse o cinse ait türleri ifade eder. Örneğin Gompus sp. (bir türü), Gomphus spp. (cinse ait türleri). Aynı durum alttürler için de geçerlidir. Örneğin subsp.; subspp. kullanılır. “ssp.” de aynı zamanda alt türleri belirtmek için kullanılmaktadır.

http://www.nic.funet.fi/pub/sci/bio/life/insecta/lepidoptera/ditrysia/