Torul Çokgözlüsü (Polyommatus (Aricia (Pseudoaricia)) torulensis Hesselbarth & Siepe, 1993))

Torul Çokgözlüsü (Polyommatus (Aricia (Pseudoaricia)) torulensis Hesselbarth & Siepe, 1993)) Türkiye Dağılım Haritası

Son Güncelleme: Pazar, 9 Temmuz, 2023 - 01:47 - Kaynaklar: A.Koçak + Trakel.org + Adamer Kelebek + Kelebek Türk
Lokman BAŞ
Açıklama / Genel Bilgiler
Türe Ait Genel Özellikler

Torul Çokgözlüsü - Torul Blue - False Turkish Argus (Polyommatus (Aricia (Pseudoaricia)) torulensis Hesselbarth & Siepe, 1993))

Torul Çokgözlüsü - Torul Mavisi - Çokgözlü Torul Mavisi (Aricia torulensis Hesselbarth & Siepe, 1993 - Polyommatus torulensis [Hesselbarth & Siepe, 1993] - Plebejus torulensis) gibi isimlerle adlandırılmaktadır.

Türkiye’deki Kelebeklerin Kırmızı Kitabı (Doğa Koruma Merkezi, Ankara, Türkiye) kitabında Endemik ve EN (Nesli Tehlike Altında) olarak belirtilmiştir.

Bu kelebeğimizin tip lokalitesi Gümüşhane/Demirkaynak Köyü'dür.

Literatürde Torul Çokgözlüsü (Aricia torulensis) için üç alan gösterilmektedir. İlk alan, vadiye yapılan altın madeni nedeniyle yok olan Gümüşhane ilindeki Demirkaynak tip lokalitesidir (Hesselbarth ve Siepe 1993). İkinci bölge, Demirkaynak tip lokalitesinin birkaç kilometre güneyidir (Schurian 2002). Üçüncü bölge ise Giresun ilindeki Demirkaynak’ın 160 km batısıdır (Schurian 2002). Giresun ilindeki kelebekler 1994 yılında bulunmuştur. Bunlara ek olarak, 2005 yılında Sivas’ta bir bölge daha bulunmuş ama bulgular henüz yayınlanmamıştır. Koçak ve Kemal (2009), Tokat ve Bolu’yu bu türün dağılım alanında (Bkz. harita) göstermekte, ancak kayıtların tam noktaları ve tarihleri konusunda herhangi bir bilgi vermemektedir.

Torul Çokgözlüsü kuzeydoğu Türkiye’de sadece dört alanda bilinmektedir. Ancak, son 10 yıl içinde tip lokalitesinde bulunan bir vadiye açılan altın madeni türün yaşam alanını yok etmiş, Temmuz 2009’da bu alanda türe özel gözlem yapılmış olmasına rağmen tek bir birey bile bulunamamıştır. Tip lokalitesinin yok olması sonucunda, YŞA’nın birbirinden oldukça ayrılmış üç farklı alanda toplam 12 km2’ye kadar düştüğü kabul edilmektedir. Türün bulunduğu bütün alanlarda madencilik önemli ve sürekli bir tehdittir. Buna ek olarak, türün bulunduğu dar ve dik yamaçlık vadilerde yol yapım ve genişletme çalışmaları da diğer bir önemli tehditdir. Türün ticari amaçla toplandığı bilinmekte ve bunun dar yayılışlı bir popülasyona sahip olan tür üzerinde ek bir baskı yaratacağı tahmin edilmektedir.

YŞA’nın birbirinden izole olduğu düşünülen üç farklı alanda toplam 12 km2 olması ve sürekli küçülmesi sebepleriyle tür Tehlikede olarak sınıflandırılmıştır.

Bu taksonun Aricia cinsine ait olduğu kabul edilmekle birlikte aslen Polyommatus [Aricia] torulensis olarak tanımlanmıştır (Hesselbarth ve Siepe 1993) ve tür statüsünde olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar bulunmaktadır. Schurian (2002), Torul Çokgözlüsü’nün ekolojisi makalesinde türün statüsü konusunda bazı şüpheler ifade etmiş ve Aricia grubunun daha fazla çalışılması gerektiğine değinmiştir. Moleküler analiz (Wiemers 2003), Torul Çokgözlüsü ve Çokgözlü Toros Mavisi’nin (Aricia isauricus) %1’den küçük COI p-mesafesiyle birbirine çok yakın olduğunu ortaya koymuştur. Bu durum, bu iki türün birbirinden çok yakın zamanda ayrıldığını ve karşıt bir kanıt bulunmadığı sürece (örneğin örtüşen bir dağılım) muhtemelen aynı türe ait olduklarını göstermektedir. Bununla birlikte, varılan bu sonucun gerekçeleri yayınlanıp entomolojistlerin inceleme ve tartışması için uygun ortam oluşana kadar Torul Çokgözlüsü endemik bir tür olarak kabul edilmiştir. Demirkaynak’ın 160 km batısındaki Giresun ili sınırlarına giren alanda bulunan kelebekler (Schurian 2002) biraz daha koyu mavi renklidir.

Torul Çokgözlüsü, 1.100-1.150 m arasındaki kayalık dağ yamaçlarında bulunur. Kelebekler çayır, çalı ve böğürtlenden oluşan gür ve zengin bitki örtüsüne sahip kurumuş dere yataklarında gözlenmiştir (Hesselbarth ve ark. 1995).

Türün bulunduğu bütün alanlar birbirine çok benzer tanımlanmıştır: yol ya da nehir kenarlarında, bitki örtüsünün az olduğu dik kayalık yamaçlar; tırtıllarının besin bitkisi olan küçük, yerel ve mor çiçekli sardunyaların bulunduğu kuzey, kuzeybatı ya da kuzeydoğuya bakan yamaçlardaki kaya yarıkları. Bilinen bütün kayıt noktalarındaki yaşam alanları çok küçüktür. Bu alanların çok dik olması, insan, sığır ve daha büyük hayvanların alanlara ulaşımını zorlaştırmaktadır.

Schurian, 1994 ve 1996 yılları arasında türün ekoloji ve biyolojisini araştırmak üzere üç ziyaret gerçekleştirmiştir. Kelebekleri, tip lokalitelerinin birkaç kilometre güneyinde, batıya bakan bir akarsuyun yukarısındaki dik ve ulaşılması zor bir alanda bulmuştur. Kelebeklerin çoğunlukla erkek bireylerden oluştuğu ve su kenarındaki nanelere (Mentha sp.) geldiği gözlenmiştir. Alanın yukarı bölgelerindeki sarp kayalıkların üreme alanları olduğunu saptanmıştır. Yumurtaların dik yamaçlarda yetişen parlak yapraklı ve mor çiçekli sardunyaların yaprakları üzerine bırakıldığını gözlenmiştir. Çok benzer yumurtalara sahip olan Çokgözlü Balkan Mavisi (Aricia anteros) de aynı besin bitkisini kullanmaktadır. Hesselbarth ve Siepe (1993) tarafından muhtemel besin bitkisi olduğu belirtilen tarak otunun (Erodium acaule) ise kullanılmadığı düşünülmektedir (Schurian 2002).

Bu ziyaret sırasında yakalanmış olan kelebeklerden birkaç yumurta alınmış, yaz sonunda tırtılların %20’si, kalanı da baharda yumurtalarından çıkmıştır. Tırtılların kendi türünden bireyleri yemesi son derece yaygın olup, yumurtalarından çıkan tırtıllardan sadece her ikisi de çok büyük olan bir dişi ve bir erkek hayatta kalmıştır. Tırtılların karıncalarla ilişkisinin bulunduğunu gösteren organları bulunmakla birlikte Myrmica veya Lasius karınca türleri bu kelebeğin tırtıllarını tanımamıştır (Schurian 2002).

Sınıflandırma

Sınıf (class): Insecta → Alt Sınıf (subclass): Pterygota → İnfra Sınıf (infraclass): Neoptera → Üst Takım (superorder): Holometabola → Takım (order): Lepidoptera → Üst Aile (superfamily): Papilionoidea → Aile (family): Lycaenidae → Alt Aile (subfamily): Polyommatinae → Kabile (tribe): Polyommatini → Cins (genus): Aricia → Tür (species): Aricia torulensis

Orjinal Kombinasyon

Aricia torulensis Hesselbarth & Siepe, 1993

Taksonomist

Hesselbarth & Siepe, 1993

Tip Lokalitesi

Türkiye, Gümüşhane, Demirkaynak

Tür Etimoloji

...

Türe Ait Diğer Özellikler

...

Tanım Kriteleri ▼

...

Benzer Türler

...

Tanı Kartları/Teşhis Anahtarları

...

Fiziksel Özellikler ▼

Kanat Açıklığı

...

Birincil Renkler

...

Eşeysel Dimorfizm

...

Yaşam Dönemleri ▼

Nesil Sayısı

...

Kışlama

...

Yumurta Dönemi

...

Larva/Tırtıl Dönemi

...

Pupa/Koza/Krizalit Dönemi

...

Uçuş Dönemi

...

Beslenme ve Habitat ▼

Habitat/Yaşam Alanı

...

Yükselti

...

Larva Bitkileri

...

Ergin Besin/Konukçu Bitkileri

...

Davranışlar ▼

Göç Durumu

...

Diğer Davranışsal Özellikler

...

Diğer Canlılarla İlişkileri ▼

...

Koruma ve Endemizm ▼

Koruma

Tehlikede (EN - Endangered)

Endemizm

Endemik

Sinonim ve Kombinasyonlar Taksonomist
   
Alttürler Taksonomist
   
Dünya Dağılımı ▼

Türkiye

Palearktik Bölge Dağılımı ▼

Türkiye

Türkiye Dağılımı ▼

Giresun, Gümüşhane, Sivas, Tokat, Yozgat

Literatür

  • Baytaş, A. (2008). Türkiye'nin kelebekleri: Doğa rehberi. NTV Yayınları.
  • DKM. (Doğa Koruma Merkezi) (2009) Aricia torulensis yayınlanmamış veri. Ankara: Doğa Koruma Merkezi.
  • Hesselbarth, G. ve Siepe, W. (1993) Polyommatus (Aricia) torulensis - eine bisher nicht bekannte Lycaenide aus Anatolien (Lepidoptera:Lycaenidae). Phegea, 21(2), s.47-53.
  • Hesselbarth, G., Van Oorschot, H., & Wagener, S. (1995). Die Tagfalter der Türkei. Selbsterverlag Sigbert Wagener, Bocholt, Germany.
  • Gülmez, Y. Tokat vilayeti Papilionoidea ve Hesperioidea (Lepidoptera) faunası üzerine araştırmalar (Master's thesis, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • Karaçetin, E., & Welch, H. J. (2011). TUrkiye'deki kelebeklerin kirmizi kitabi. Ankara: Doga Koruma Merkezi. Ankara, Turkiye, 124.
  • Koçak, A. Ö., & Kemal, M. (2018). A synonymous and distributional list of the species of the Lepidoptera of Turkey. Centre for Entomological Studies, Memoirs, 8, 1-487.
  • Schurian, K.G. (2002) Beobachtungen bei der Zucht von Polyommatus (Aricia) torulensis (Lepidoptera:Lycaenidae). Phegea, 30(2), s.55-60.
  • Choosing Which Type. (2023) Aricia torulensis. Retrieved July 09, 2023, from https://www.gbif.org/species/11579094
  • Christopher Jonko. (2023) Lepidoptera Mundi: Aricia (Pseudoaricia) torulensis Hesselbarth & Siepe, 1993. Retrieved July 09, 2023, from https://lepidoptera.eu/species/12838
  • Characteristics Such As. (2023) Aricia torulensis. Retrieved July 09, 2023, from https://insecta.pro/taxonomy/51645

Dış Bağlantılar

  • ...

Haritalar/Fotoğraflar
Kelebek/Tırtıl/Pupa Fotoğrafları: 
Dağılım Haritası: 
GBIF'e Göre Dünya Dağılım Haritası
Dünya Dağılımı: 
Sınıflandırma
İngilizce İsimlendirme: 
Torul Blue | Turkish False Argus
Üst Familya (Superfamily): 
Kabile (Tribe): 
Alt Kabile (Subtribe): 
Cins (Genus): 
Alt Cins (Subgenus): 
Endemizm: 
Koruma Statüsü: 

İçeriklerde Sık Kullanılan Terimler

*Alttür (Subspecies): Türün diğer alt birimlerinden taksonomik olarak farklı, coğrafik olarak sınırlandırılmış, aralarında gen alışverişi olan bölgesel bir topluluk.
*Cins: Birbirine benzer türlerin toplandığı taksonomik kategori. Cins isimleri daima büyük harfle başlar ve italik olarak yazılır. İtalik yazma şansı yoksa altı çizili olarak yazılır. Örn: Polyommatus.
*Dimorfizm: Bir populasyonda morfolojik olarak iki tipin var oluşu.
*Ekolojik Yalıtım (Ekolojik İzolasyon): Aynı yerde yaşayan bir populasyonun kısımları arasında ekolojik nedenlerden dolayı eşeysel yalıt ımın oluşu.
*Eşeysel Dimorfizm: Erkekle dişi arasındaki yapısal farklılık.
*Fenon: Fenotipik olarak birbirine benzeyen örneklerden biri.
*Fenotip: Çevre faktörlerinin etkisiyle belirli sınırlar içinde değişebilen (reaksiyon normu), genotipin meydana getirdiği özelliklerin tümü (çoğunlukla bir bireyin görünüşü).
*Holotip: Üzerinde ilk defa özgül tanımlanmanın yapıldığı (yayınlanmış olmalıdır) va da İndikasyonla verilmiş olan, nominal taksonun tek bir bireyi.
*İkiztür (Siblingspecies): Üreme bakımından ya lıtılmış ; fakat yapısal olarak birbirine benzeyen türler.
*Katalog: Literatüre dayanılarak. belirli bir taksona ait isimlerin ve kaynakların liste halinde verilmesi.
*Kontrol Listesi (Çekliste): Kolleksiyonların düzenlenmesinde yardımcı olmak için, bir grubun taksonlarının bir düzen içinde verilmesi.
*Morfolojik Özellik: Bir organizmanın dış görünümündeki yapısal özelliklerdir. Bu özellikler, bir organizmanın türünü belirlemek, filogenetik ilişkileri anlamak ve evrimsel tarihi anlamak için kullanılabilir. Organizmanın anatomisi, fizyolojisi, histolojisi, embriyolojisi, sistematiği ve taksonomisi gibi birçok farklı alanda önemlidir. Örneğin, kelebeklerin anten yapısı, kanat şekli, bacak yapısı ve renklenme özellikleri gibi morfolojik özellikleri, kelebek türlerinin tanınmasına yardımcı olabilir.
*Nomenklatür: İsimler sistemi.
*Polimorfizm: Bir populasyondaki gen ve fenotip çeşitliliği.
*Sintip (Syntypus): Holotipi ayrılmamış bir tip serisi içerisinde, örneklerin herbirine verilen isim.
*Sinonim (Synonym = Eşad): Aynı taksona birden fazla verilen isimlerin herbiri. Bunlardan eski olanı, yani ilk verileni taksonun geçerli ismi olarak kullanılır.
*Taksan (Taxon; Çoğulu Taxa): Belirli bir kategori içine sokulabilecek ve yeni bir isim verilebilecek kadar fark gösteren taksonomik bir grup. Örneğin: Papilio machaon (tür kategorisinde takson), Papilio (cins kategorisinde takson), Papilionidae (familya kategorisinde takson).
*Tanım (Description): Taksonomide bir taksonun ya da örneğin, sınırlarını ortaya koymaksızın, diğer taksonlarla ayırımını net olarak belirtmeksizin, özelliklerinin verilmesidir.
*Teşhis (Determination): Bir bireyin taksonomik olarak tesbiti.
*Teşhis Anahtarı: Taksonları birbirlerinden kolayca ayırtedebilmek için, belirli bir sisteme göre düzenlenmiş karakter dizinleri.
*Tip (Typus): Bir taksana ismini veren bir örnek.
*Tip Lokalitesi (Locus Typicus): Neotip, lektotip ya da holotipin toplanmış olduğu yer.
*Varyasyon: Kalıtsal olan değişinimler.
*Yerel İsim: Bir taksonun o bölgedeki (yöresel) ismi. Nomenklatür (bilimsel isimlendirme) bakımından önemsizdir.
*Yöresel İsim: Bir taksonun o dildeki ismi.

Her sistematik taksonun sonunda o taksonu ilk defa tanımlayan bilim adamının ismi ve çoğunlukla yayınlandığı tarih bulunur. Örneğin, Pezotettix anatolica Uvarov, 1934. Tarih bir virgül ile yazardan ayrılır. Tanınmış sistematikçilerin ismi kısaltılmış olarak kullanılabilir. Örneğin. Linneus. Linn. olarak. Eğer yazar ismi tarih ile birlikte ya da sadece yazar ismi olarak bir parantez içine alınmış ise. bu, tanımlanan türün bir zamanlar (tür tanımlandığı zaman ya da daha sonra) başka bir cinse bağlı olduğunu gösterir. Örneğin, Rammepodisma natoliae (Ramme, 1939); natoliae tür ismi bir zamanlar Micropodisma'ya bağlıydı, daha sonra cins değişikliği yapılmıştır. Tercihen bu parantezden sonra revizyonu yapanın ismi kullanılır. Örneğin Rammepodisma natoliae (Ramme, 1939) Weidner, 1969.

Büyük baş harfle yazılmış italik bir isim (tek bir kelime) cinsi gösterir; eğer, sonuna 'sp.' gelirse o cinse ait bir türü, 'spp.' gelirse o cinse ait türleri ifade eder. Örneğin Gompus sp. (bir türü), Gomphus spp. (cinse ait türleri). Aynı durum alttürler için de geçerlidir. Örneğin subsp.; subspp. kullanılır. “ssp.” de aynı zamanda alt türleri belirtmek için kullanılmaktadır.

http://www.nic.funet.fi/pub/sci/bio/life/insecta/lepidoptera/ditrysia/