Bataklık Noktalıkelebeği (Boloria (Proclossiana) eunomia (Esper, [1799]))

Bataklık Noktalıkelebeği (Boloria (Proclossiana) eunomia (Esper, [1799])) Türkiye Dağılım Haritası

Son Güncelleme: Cumartesi, 15 Temmuz, 2023 - 15:47 - Kaynaklar: A.Koçak + Trakel.org + Adamer Kelebek + Kelebek Türk
Lokman BAŞ
Açıklama / Genel Bilgiler
Türe Ait Genel Özellikler

Bataklık Noktalıkelebeği - Bog Fritillary (Boloria (Proclossiana) eunomia (Esper, [1799]))

Bataklık Noktalı Kelebeği, akarsular, nehirler veya göller tarafından ıslak otlaklarda ve bataklık zeminde ve yükseltilmiş bataklıkların kenarlarında meydana gelir. Bazen işgal ettikleri alan çok küçüktür. Akarsuların yanında, besin bitkisi Polygonum bistorta'un büyüdüğü küçük yamalar arasında yavaşça ileri geri uçarken görülebilirler. Küçük tırtıllar gevşek bir şekilde örülmüş bir yuvada birlikte yaşarlar ve yarı büyüdüklerinde kış uykusuna yatarlar. Bununla birlikte, sonraki tırtıllar daha büyük ve yalnızdır. Önemli ölçüde daha hareketlidir, başka bir bitki üzerinde güneşlenmek için sık sık besin bitkilerini terk ederler. Bataklık Noktalı Kelebeği'n yılda bir nesli vardır. İki alt tür vardır, daha küçük, daha parlak bir şekilde işaretlenmiş B. e. eunomia ve B. e. ossiana, Norveç, İsveç, Finlandiya ve Baltık ülkelerinde görülür. Türün Orta Avrupa'daki yayılımı oldukça parçalanmış durumdadır.

Sınıflandırma

Sınıf (class): Insecta → Alt Sınıf (subclass): Pterygota → İnfra Sınıf (infraclass): Neoptera → Üst Takım (superorder): Holometabola → Takım (order): Lepidoptera → Üst Aile (superfamily): Papilionoidea → Aile (family): Nymphalidae → Alt Aile (subfamily): Heliconiinae → Kabile (tribe): Argynnini → Cins (genus): Boloria → Alt Cins (subgenus): Proclossiana → Tür (species): Boloria eunomia

Orjinal Kombinasyon

Papilio eunomia Esper, 1799

Taksonomist

(Esper, [1799])

Tip Lokalitesi

Russia, Kaliningrad Oblast, Kaliningrad (Rusya)

Tür Etimoloji

...

Türe Ait Diğer Özellikler

...

Tanım Kriteleri ▼

...

Benzer Türler

...

Tanı Kartları/Teşhis Anahtarları

...

Fiziksel Özellikler ▼

Kanat Açıklığı

29-45 mm

Birincil Renkler

Turuncu, Kahverengi/Gri/Siyah, Beyaz

Eşeysel Dimorfizm

...

Yaşam Dönemleri ▼

Nesil Sayısı

Tek nesil.

Kışlama

Tırtıl (larva) olarak kışı geçirir.

Yumurta Dönemi

...

Larva/Tırtıl Dönemi

Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart-Nisan

Pupa/Koza/Krizalit Dönemi

Nisan-Mayıs

Uçuş Dönemi

Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos

Beslenme ve Habitat ▼

Habitat/Yaşam Alanı

Nemli otlaklar ve uzun bitki toplulukları, yükseltilmiş bataklıklar, bataklıklar, geçiş bataklıkları ve pınarlar, alp ve subalpin otlakları, battaniye bataklıkları, su kenarları bitki örtüsü.

Yükselti

...

Larva Bitkileri


Birincil tırtıl besin bitkisi
Familya Latincesi Yerl adı
Ericaceae Vaccinium myrtillus Yaban mersini
  Vaccinium oxycoccus Turna yemişi
  Vaccinium uliginosum Bataklık yaban mersini
Polygonaceae Polygonum bistorta = Bistorta officinalis Çimen eveleği
Violaceae Viola palustris Bataklık menekşesi

Ergin Besin/Konukçu Bitkileri

...

Davranışlar ▼

Göç Durumu

...

Diğer Davranışsal Özellikler

...

Diğer Canlılarla İlişkileri ▼

...

Koruma ve Endemizm ▼

Koruma

Düşük Risk (LC - Least Concern)

Endemizm

Endemik Değil

Sinonim ve Kombinasyonlar Taksonomist
Papilio ossianus Herbst, 1800
Papilio aphirape Hübner, 1800
Papilio eunomia Esper, 1799
 Argynnis aphiraphe (Hübner, 1793)
Alttürler Taksonomist
Boloria (Proclossiana) eunomia acidalia Boeber, 1809
Boloria (Proclossiana) eunomia eunomia Esper, 1799
Boloria (Proclossiana) eunomia exspectata Morgun, 2011
Boloria (Proclossiana) eunomia tenera Morgun, 2011
Boloria (Proclossiana) eunomia ossianus Herbst, 1800
Boloria (Proclossiana) eunomia ceretanensis (Deslandes, 1930)
Dünya Dağılımı ▼

Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Türkiye, Beyaz Rusya (Belarus), Çek Cumhuriyeti, Almanya, Estonya, İspanya, Finlandiya, Fransa, İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Letonya, Macaristan, Norveç, Polonya, Rusya Federasyonu, İsveç, Ukrayna, Kazakistan, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada

Palearktik Bölge Dağılımı ▼

Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Türkiye, Beyaz Rusya (Belarus), Çek Cumhuriyeti, Almanya, Estonya, İspanya, Finlandiya, Fransa, İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Letonya, Macaristan, Norveç, Polonya, Rusya Federasyonu, İsveç, Ukrayna, Kazakistan

Türkiye Dağılımı ▼

Ardahan

Literatür

  • Koçak, A. Ö., & Kemal, M. (2018). A synonymous and distributional list of the species of the Lepidoptera of Turkey. Centre for Entomological Studies, Memoirs, 8, 1-487.
  • Characteristics Such As. (2023) Boloria eunomia — Bog Fritillary. Retrieved July 15, 2023, from https://insecta.pro/taxonomy/8575
  • Choosing Which Type. (2023) Boloria eunomia (Esper, 1799). Retrieved July 15, 2023, from https://www.gbif.org/species/4299535
  • Christopher Jonko. (2023) Lepidoptera Mundi: Boloria (Proclossiana) eunomia (Esper, 1799). Retrieved July 15, 2023, from https://lepidoptera.eu/species/38

Dış Bağlantılar

Haritalar/Fotoğraflar
Sınıflandırma
İngilizce İsimlendirme: 
Bog Fritillary
Üst Familya (Superfamily): 
Alt Familya (Subfamily): 
Kabile (Tribe): 
Cins (Genus): 
Alt Cins (Subgenus): 
Taksonomist: 

İçeriklerde Sık Kullanılan Terimler

*Alttür (Subspecies): Türün diğer alt birimlerinden taksonomik olarak farklı, coğrafik olarak sınırlandırılmış, aralarında gen alışverişi olan bölgesel bir topluluk.
*Cins: Birbirine benzer türlerin toplandığı taksonomik kategori. Cins isimleri daima büyük harfle başlar ve italik olarak yazılır. İtalik yazma şansı yoksa altı çizili olarak yazılır. Örn: Polyommatus.
*Dimorfizm: Bir populasyonda morfolojik olarak iki tipin var oluşu.
*Ekolojik Yalıtım (Ekolojik İzolasyon): Aynı yerde yaşayan bir populasyonun kısımları arasında ekolojik nedenlerden dolayı eşeysel yalıt ımın oluşu.
*Eşeysel Dimorfizm: Erkekle dişi arasındaki yapısal farklılık.
*Fenon: Fenotipik olarak birbirine benzeyen örneklerden biri.
*Fenotip: Çevre faktörlerinin etkisiyle belirli sınırlar içinde değişebilen (reaksiyon normu), genotipin meydana getirdiği özelliklerin tümü (çoğunlukla bir bireyin görünüşü).
*Holotip: Üzerinde ilk defa özgül tanımlanmanın yapıldığı (yayınlanmış olmalıdır) va da İndikasyonla verilmiş olan, nominal taksonun tek bir bireyi.
*İkiztür (Siblingspecies): Üreme bakımından ya lıtılmış ; fakat yapısal olarak birbirine benzeyen türler.
*Katalog: Literatüre dayanılarak. belirli bir taksona ait isimlerin ve kaynakların liste halinde verilmesi.
*Kontrol Listesi (Çekliste): Kolleksiyonların düzenlenmesinde yardımcı olmak için, bir grubun taksonlarının bir düzen içinde verilmesi.
*Morfolojik Özellik: Bir organizmanın dış görünümündeki yapısal özelliklerdir. Bu özellikler, bir organizmanın türünü belirlemek, filogenetik ilişkileri anlamak ve evrimsel tarihi anlamak için kullanılabilir. Organizmanın anatomisi, fizyolojisi, histolojisi, embriyolojisi, sistematiği ve taksonomisi gibi birçok farklı alanda önemlidir. Örneğin, kelebeklerin anten yapısı, kanat şekli, bacak yapısı ve renklenme özellikleri gibi morfolojik özellikleri, kelebek türlerinin tanınmasına yardımcı olabilir.
*Nomenklatür: İsimler sistemi.
*Polimorfizm: Bir populasyondaki gen ve fenotip çeşitliliği.
*Sintip (Syntypus): Holotipi ayrılmamış bir tip serisi içerisinde, örneklerin herbirine verilen isim.
*Sinonim (Synonym = Eşad): Aynı taksona birden fazla verilen isimlerin herbiri. Bunlardan eski olanı, yani ilk verileni taksonun geçerli ismi olarak kullanılır.
*Taksan (Taxon; Çoğulu Taxa): Belirli bir kategori içine sokulabilecek ve yeni bir isim verilebilecek kadar fark gösteren taksonomik bir grup. Örneğin: Papilio machaon (tür kategorisinde takson), Papilio (cins kategorisinde takson), Papilionidae (familya kategorisinde takson).
*Tanım (Description): Taksonomide bir taksonun ya da örneğin, sınırlarını ortaya koymaksızın, diğer taksonlarla ayırımını net olarak belirtmeksizin, özelliklerinin verilmesidir.
*Teşhis (Determination): Bir bireyin taksonomik olarak tesbiti.
*Teşhis Anahtarı: Taksonları birbirlerinden kolayca ayırtedebilmek için, belirli bir sisteme göre düzenlenmiş karakter dizinleri.
*Tip (Typus): Bir taksana ismini veren bir örnek.
*Tip Lokalitesi (Locus Typicus): Neotip, lektotip ya da holotipin toplanmış olduğu yer.
*Varyasyon: Kalıtsal olan değişinimler.
*Yerel İsim: Bir taksonun o bölgedeki (yöresel) ismi. Nomenklatür (bilimsel isimlendirme) bakımından önemsizdir.
*Yöresel İsim: Bir taksonun o dildeki ismi.

Her sistematik taksonun sonunda o taksonu ilk defa tanımlayan bilim adamının ismi ve çoğunlukla yayınlandığı tarih bulunur. Örneğin, Pezotettix anatolica Uvarov, 1934. Tarih bir virgül ile yazardan ayrılır. Tanınmış sistematikçilerin ismi kısaltılmış olarak kullanılabilir. Örneğin. Linneus. Linn. olarak. Eğer yazar ismi tarih ile birlikte ya da sadece yazar ismi olarak bir parantez içine alınmış ise. bu, tanımlanan türün bir zamanlar (tür tanımlandığı zaman ya da daha sonra) başka bir cinse bağlı olduğunu gösterir. Örneğin, Rammepodisma natoliae (Ramme, 1939); natoliae tür ismi bir zamanlar Micropodisma'ya bağlıydı, daha sonra cins değişikliği yapılmıştır. Tercihen bu parantezden sonra revizyonu yapanın ismi kullanılır. Örneğin Rammepodisma natoliae (Ramme, 1939) Weidner, 1969.

Büyük baş harfle yazılmış italik bir isim (tek bir kelime) cinsi gösterir; eğer, sonuna 'sp.' gelirse o cinse ait bir türü, 'spp.' gelirse o cinse ait türleri ifade eder. Örneğin Gompus sp. (bir türü), Gomphus spp. (cinse ait türleri). Aynı durum alttürler için de geçerlidir. Örneğin subsp.; subspp. kullanılır. “ssp.” de aynı zamanda alt türleri belirtmek için kullanılmaktadır.

http://www.nic.funet.fi/pub/sci/bio/life/insecta/lepidoptera/ditrysia/