Field Guide to Butterflies of South Africa Yazar: Steve Woodhall

Field Guide to Butterflies of South Africa: Second Edition

(Güney Afrika Kelebekleri için Saha Rehberi)

Yazar: Steve Woodhall

Güney Afrika, olağanüstü çeşitlilikteki manzarası ve bitki örtüsü nedeniyle genellikle 'tek ülkede bir dünya' olarak tanımlanır. Bu çeşitlilik, kelebekler de dahil olmak üzere ülkenin vahşi yaşamına kadar uzanıyor. Dünya çapında yaklaşık 20.000 kelebek türü var ve Güney Afrika bunlardan en az 671 tanesine ev sahipliği yapıyor - çoğunlukla Tropiklerin dışında kalan bir ülke için çok büyük bir oran.

Genel olarak, bir alan Ekvator'dan ne kadar uzaksa, kelebek faunası o kadar fakirdir. Yemyeşil, çeşitli bitki örtüsü ve sıcak iklim koşulları, bölgenin birçok çevresel nişini hızla dolduran sürekli nesilleri teşvik ettiği için tropikal kelebekler evrimsel olarak avantajlıdır. Güney Afrika'nın kelebek zenginliği, büyük ölçüde, kurak ve ılıman iklimimizin ve çeşitli bitki türlerimizin yarattığı nişlere uyum sağlamış birçok uzman türden kaynaklanmaktadır. Kelebeklerin çoğu endemiktir ve dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmaz.

Çoğu omurgasız gibi kelebekler de çevresel değişime duyarlıdır ve karasal çevre sağlığının önemli göstergeleri olarak kabul edilmiştir. Omurgasızlar genellikle omurgalılar kadar geniş veya hızlı dağılmazlar, bu da onları yakın çevredeki toksinlerin varlığına karşı daha savunmasız hale getirir; bu nedenle, eğer hiç kelebek yoksa (muhtemelen omurgasız türlerinin en görünür olanı), iklim değişikliği veya habitat ihlali ve konut, ticari veya tarımsal gelişme nedeniyle kaybın bir sonucu olarak, çevrenin sağlıksız olması muhtemeldir.

Kelebekler, 45-48 süper ailede gruplandırılmış 126'dan fazla aileden oluşan Lepidoptera böcek takımının üyeleridir. Lepidoptera türlerinin çoğu güvedir ve bu düzendeki türlerin yalnızca yaklaşık %10'u kelebeklerden oluşur. Kelebekler, ikisi Afrika'da bulunan üç süper aileye ve bunlardan altısı Afrika'da olmak üzere yedi aileye girer. Bu kitap, Güney Afrika'da var olduğu bilinen 671 kelebek türünün tamamını kapsar - bunların çoğuna yaygın olarak rastlanırken diğerleri daha nadirdir ve izole edilmiş veya erişilemeyen yerlerde küçük popülasyonlar halinde bulunur.