Benekli Melek (Pontia (daplidice) daplidice (Linnaeus, 1758))

Benekli Melek (Pontia (daplidice) daplidice (Linnaeus, 1758)) Türkiye Dağılım Haritası

Son Güncelleme: Salı, 11 Temmuz, 2023 - 02:00 - Kaynaklar: A.Koçak + Trakel.org + Adamer Kelebek + Kelebek Türk
Lokman BAŞ
Açıklama / Genel Bilgiler
Türe Ait Genel Özellikler

Benekli Melek - Bath White (Pontia (daplidice) daplidice (Linnaeus, 1758))

P.daplidice ve P.edusa'nın morfolojik ayrımı çok zordur. DTDT'de bu iki tür için aşağıdaki açıklama yapılmıştır;

Türk materyalinin elektroforezi ile tespit edildiği kadarıyla her iki takson da Türkiye'de bulunmaktadır. Kuzey Afrika-Batı Avrupa dağılımına sahip bir takson, daplidice LINNAEUS, 1758 adının taşıyıcısı olmaya devam ederken, orta ve güneydoğu Avrupa dağılımına sahip olan diğeri, bir sonraki eski edusa FABRICIUS, 1777 adını taşımalıdır. daplidice için sadece Hakkari ilinde kanıt vardır; incelenen diğer tüm örneklerin edusa'ya ait olduğu ortaya çıktı. İki takson arasındaki üreme izolasyonunun boyutu hala tam olarak anlaşılamadığından, her iki taksonu da aynı şekilde ele alıyoruz.

Aynı taksonlar için IUCN'de ise DTDT'ye benzer olarak şu açıklama geçmektedir;

Bu kelebek (son 250 yıldır P. daplidice olarak bilinmektedir) yakın zamanda iki türe ayrılmıştır: P. daplidice ve P. edusa Fabricius, 1777 (Geiger ve ark. 1988), ancak ikincisi şu anda bir alt tür olarak kabul edilmektedir. ilki (Porter ve diğerleri 1997; Honey ve Scoble 2001). Nominotipik daplidice, kuzeybatı Afrika, İber yarımadası, Korsika, Sardunya ve kuzeybatı Avrupa'da görülür (ara sıra Birleşik Krallık'ta seyrek bir göçmen/serseri olarak görülür). P. daplidice edusa kuzeybatı Fransa'da ve doğuda İtalya'da bulunur ve kuzeybatı İtalya'da bir hibrit bölge vardır. Taksonlar elektroforetik analiz ile ayrılmıştır ve dış morfoloji konusunda herhangi bir kesinlik derecesi ile ayrılamazlar.

Avcı (2002), türün Taşova (Amasya) kaydı olduğunu ifade etse de DTDT (1995) ve Koçak (2018)'a göre P.daplidice'nin Türkiye dağılımı Şanlıurfa ve Hakkari olarak verilmiştir. Morfolojik ayrım zorluğundan dolayı sitemizde de tür dağılımı Türkiye için sadece Şanlıurfa ve Hakkari olarak kabul edilmiştir. İlerleyen zamanlarda yeterli çalışmaların yapılması ve ayrımsal kriterlerin belirlenmesi sağlanırsa güncelleme yapılacaktır.

Sınıflandırma

Sınıf (class): Insecta → Alt Sınıf (subclass): Pterygota → İnfra Sınıf (infraclass): Neoptera → Üst Takım (superorder): Holometabola → Takım (order): Lepidoptera → Üst Aile (superfamily): Papilionoidea → Aile (family): Pieridae → Alt Aile (subfamily): Pierinae → Kabile (tribe): Pierini → Cins (genus): Pontia → Süper Tür (superspecies): daplidice → Tür (species): Pontia (daplidice) daplidice

Orjinal Kombinasyon

Papilio daplidice Linnaeus, 1758

Taksonomist

(Linnaeus, 1758)

Tip Lokalitesi

Nordwestafrika (Kuzeybatı Afrika)

Tür Etimoloji

...

Türe Ait Diğer Özellikler

Ergin bireyler boyut ve görünüş olarak çok değişkendir. Çok hareketlidirler, hızlı uçarlar ve sıcak yıllarda kuzeye ve batıya doğru göç ederler. Sıcak, taşlık yerlerde, çalılıklarda, yarı kurak bozkırlarda; yol kenarları, terk edilmiş tarım arazileri veya taş ocakları veya tarla kenarları gibi genellikle bozuk zeminlerde uçarlar. Dişiler yumurtalarını hardal (Sinapis spp.), Alyssum spp. ve ayrıca Reseda spp. bitkilerine bırakırlar. Tırtıllar esas olarak çiçekler ve tohumlarla beslenir. Pupa, besin bitkisinin sapında gerçekleşir. Beneklimelek'in yılda iki veya daha fazla nesli vardır ve erginleri yıl boyunca aktif olarak görülebilir. Özellikle Mayıs'tan Eylül'e kadar bol miktarda bulunur.

Tanım Kriteleri ▼

...

Benzer Türler

  • Pontia callidice (Dorukların Beneklimeleği)
  • Pontia chloridice (Küçük Beneklimelek)
  • Pontia edusa (Yeni Beneklimelek)
  • Pontia glauconome (Siirt Beneklimeleği)

Tanı Kartları/Teşhis Anahtarları

...

Fiziksel Özellikler ▼

Kanat Açıklığı

38-45 mm

Birincil Renkler

Sarı, Yeşil, Kahverengi/Gri/Siyah, Beyaz

Eşeysel Dimorfizm

Eşeysel dimorfizm görülür

Yaşam Dönemleri ▼

Nesil Sayısı

İki veya üç nesil.

Kışlama

...

Yumurta Dönemi

...

Larva/Tırtıl Dönemi

...

Pupa/Koza/Krizalit Dönemi

...

Uçuş Dönemi

Nisan-Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim

Beslenme ve Habitat ▼

Habitat/Yaşam Alanı

Sıcak, taşlık yerlerde, çalılıklarda, yarı kurak bozkırlarda; yol kenarları, terk edilmiş tarım arazileri veya taş ocakları veya tarla kenarları gibi genellikle bozuk zeminlerde uçarlar.

Yükselti

0-2500 metre

Larva/Yumurta Bitkileri

Dişiler yumurtalarını hardal (Sinapis spp.), Alyssum spp. ve ayrıca Reseda spp. bitkilerine bırakırlar. Tırtıllar esas olarak çiçekler ve tohumlarla beslenir. Pupa, besin bitkisinin sapında gerçekleşir.


Birincil tırtıl besin bitkisi
Familya Latincesi
Brassicaceae Alyssum
  Arabis
  Erysimum
  Sinapis
  Sisymbrium
  Thlaspi
Resedaceae Reseda lutea

 

İkincil tırtıl besin bitkisi
Familya Latincesi
Brassicaceae Arabis
  Sinapis arvensis

Ergin Besin/Konukçu Bitkileri

...

Davranışlar ▼

Göç Durumu

Kısa mesafeli göçler görülebilir. Özellikle sıcak zamanlarda kuzeye ve batıya doğru göç edebilirler.

Diğer Davranışsal Özellikler

Çok hareketlidirler, hızlı uçarlar ve sıcak yıllarda kuzeye ve batıya doğru göç ederler.

Diğer Canlılarla İlişkileri ▼

...

Koruma ve Endemizm ▼

Koruma

Düşük Risk (LC - Least Concern)

Endemizm

Endemik Değil

Sinonim ve Kombinasyonlar Taksonomist
Papilio daplidice Linnaeus, 1758
Leucochloe daplidice (Linnaeus, 1758)
Pieris daplidice (Linnaeus, 1758)
Papilio belemida Geyer, [1832]
P.albidice Oberthür,1881
P.iberidice Bryk,1940
Papilio bellidice Brahm, 1804
Alttürler Taksonomist
   
Dünya Dağılımı ▼

Afganistan, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Bosna Hersek, Beyaz Rusya (Belarus), İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Danimarka, İspanya, Finlandiya, Fransa, İngiltere, Yunanistan, Macaristan, Hırvatistan, İrlanda, İran, İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Letonya, Makedonya, Malta, Hollanda, Pakistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, İsveç, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, Türkiye, Ukrayna, Virjin Adaları, Yemen, Yugoslavya, Etiyopya, Nepal, Ürdün, İsrail, Somali, Tayland, Fas, Cezayir, Tunus, Azerbaycan, Türkmenistan

Palearktik Bölge Dağılımı ▼

Afganistan, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Bosna Hersek, Beyaz Rusya (Belarus), İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Danimarka, İspanya, Finlandiya, Fransa, İngiltere, Yunanistan, Macaristan, Hırvatistan, İrlanda, İran, İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Letonya, Makedonya, Malta, Hollanda, Pakistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, İsveç, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Ukrayna, Yugoslavya, Ürdün, İsrail, Fas, Cezayir, Tunus, Azerbaycan, Türkmenistan

Türkiye Dağılımı ▼

Hakkari, Şanlıurfa

Literatür

  • AVCI, Ü. (2002). Samsun ve bazı civar illerin Rhopalocera (Lepidoptera) faunasının tespiti üzerine çalışmalar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(4), 393-403.
  • Baytaş, A. (2008). Türkiye'nin kelebekleri: Doğa rehberi. NTV Yayınları.
  • Hesselbarth, G., Van Oorschot, H., & Wagener, S. (1995). Die Tagfalter der Türkei. Selbsterverlag Sigbert Wagener, Bocholt, Germany.
  • Karaçetin, E., & Welch, H. J. (2011). TUrkiye'deki kelebeklerin kirmizi kitabi. Ankara: Doga Koruma Merkezi. Ankara, Turkiye, 124.
  • Koçak, A. Ö., & Kemal, M. (2018). A synonymous and distributional list of the species of the Lepidoptera of Turkey. Centre for Entomological Studies, Memoirs, 8, 1-487.
  • Propertiesminerals By Chemistryadvanced. (2023) Pontia daplidice. Retrieved July 11, 2023, from https://www.mindat.org/taxon-1920258.html
  • Species. (2023) COL | Pontia daplidice (Linnaeus, 1758). Retrieved July 11, 2023, from https://www.catalogueoflife.org/data/taxon/6W83L
  • Characteristics Such As. (2023) Pontia daplidice. Retrieved July 11, 2023, from https://insecta.pro/taxonomy/8851
  • Christopher Jonko. (2023) Lepidoptera Mundi: Pontia daplidice (Linnaeus, 1758). Retrieved July 11, 2023, from https://lepidoptera.eu/species/22
  • Esri. (2023) Pontia daplidice (Bath White). Retrieved July 11, 2023, from https://www.iucnredlist.org/species/160251/53720084
  • Last, First. (2023) TRAKEL kelebek fotoğrafları, kelebek türleri, kelebekler hakkında detaylı Türkçe bilgi. Retrieved July 11, 2023, from https://www.trakel.org/kelebekler/?fsx=2fsdl17@d&tur=Yeni%20Beneklimelek

Dış Bağlantılar

Haritalar/Fotoğraflar
Sınıflandırma
İngilizce İsimlendirme: 
Bath White
Üst Familya (Superfamily): 
Alt Familya (Subfamily): 
Kabile (Tribe): 
Cins (Genus): 
Endemizm: 
Koruma Statüsü: 

İçeriklerde Sık Kullanılan Terimler

*Alttür (Subspecies): Türün diğer alt birimlerinden taksonomik olarak farklı, coğrafik olarak sınırlandırılmış, aralarında gen alışverişi olan bölgesel bir topluluk.
*Cins: Birbirine benzer türlerin toplandığı taksonomik kategori. Cins isimleri daima büyük harfle başlar ve italik olarak yazılır. İtalik yazma şansı yoksa altı çizili olarak yazılır. Örn: Polyommatus.
*Dimorfizm: Bir populasyonda morfolojik olarak iki tipin var oluşu.
*Ekolojik Yalıtım (Ekolojik İzolasyon): Aynı yerde yaşayan bir populasyonun kısımları arasında ekolojik nedenlerden dolayı eşeysel yalıt ımın oluşu.
*Eşeysel Dimorfizm: Erkekle dişi arasındaki yapısal farklılık.
*Fenon: Fenotipik olarak birbirine benzeyen örneklerden biri.
*Fenotip: Çevre faktörlerinin etkisiyle belirli sınırlar içinde değişebilen (reaksiyon normu), genotipin meydana getirdiği özelliklerin tümü (çoğunlukla bir bireyin görünüşü).
*Holotip: Üzerinde ilk defa özgül tanımlanmanın yapıldığı (yayınlanmış olmalıdır) va da İndikasyonla verilmiş olan, nominal taksonun tek bir bireyi.
*İkiztür (Siblingspecies): Üreme bakımından ya lıtılmış ; fakat yapısal olarak birbirine benzeyen türler.
*Katalog: Literatüre dayanılarak. belirli bir taksona ait isimlerin ve kaynakların liste halinde verilmesi.
*Kontrol Listesi (Çekliste): Kolleksiyonların düzenlenmesinde yardımcı olmak için, bir grubun taksonlarının bir düzen içinde verilmesi.
*Morfolojik Özellik: Bir organizmanın dış görünümündeki yapısal özelliklerdir. Bu özellikler, bir organizmanın türünü belirlemek, filogenetik ilişkileri anlamak ve evrimsel tarihi anlamak için kullanılabilir. Organizmanın anatomisi, fizyolojisi, histolojisi, embriyolojisi, sistematiği ve taksonomisi gibi birçok farklı alanda önemlidir. Örneğin, kelebeklerin anten yapısı, kanat şekli, bacak yapısı ve renklenme özellikleri gibi morfolojik özellikleri, kelebek türlerinin tanınmasına yardımcı olabilir.
*Nomenklatür: İsimler sistemi.
*Polimorfizm: Bir populasyondaki gen ve fenotip çeşitliliği.
*Sintip (Syntypus): Holotipi ayrılmamış bir tip serisi içerisinde, örneklerin herbirine verilen isim.
*Sinonim (Synonym = Eşad): Aynı taksona birden fazla verilen isimlerin herbiri. Bunlardan eski olanı, yani ilk verileni taksonun geçerli ismi olarak kullanılır.
*Taksan (Taxon; Çoğulu Taxa): Belirli bir kategori içine sokulabilecek ve yeni bir isim verilebilecek kadar fark gösteren taksonomik bir grup. Örneğin: Papilio machaon (tür kategorisinde takson), Papilio (cins kategorisinde takson), Papilionidae (familya kategorisinde takson).
*Tanım (Description): Taksonomide bir taksonun ya da örneğin, sınırlarını ortaya koymaksızın, diğer taksonlarla ayırımını net olarak belirtmeksizin, özelliklerinin verilmesidir.
*Teşhis (Determination): Bir bireyin taksonomik olarak tesbiti.
*Teşhis Anahtarı: Taksonları birbirlerinden kolayca ayırtedebilmek için, belirli bir sisteme göre düzenlenmiş karakter dizinleri.
*Tip (Typus): Bir taksana ismini veren bir örnek.
*Tip Lokalitesi (Locus Typicus): Neotip, lektotip ya da holotipin toplanmış olduğu yer.
*Varyasyon: Kalıtsal olan değişinimler.
*Yerel İsim: Bir taksonun o bölgedeki (yöresel) ismi. Nomenklatür (bilimsel isimlendirme) bakımından önemsizdir.
*Yöresel İsim: Bir taksonun o dildeki ismi.

Her sistematik taksonun sonunda o taksonu ilk defa tanımlayan bilim adamının ismi ve çoğunlukla yayınlandığı tarih bulunur. Örneğin, Pezotettix anatolica Uvarov, 1934. Tarih bir virgül ile yazardan ayrılır. Tanınmış sistematikçilerin ismi kısaltılmış olarak kullanılabilir. Örneğin. Linneus. Linn. olarak. Eğer yazar ismi tarih ile birlikte ya da sadece yazar ismi olarak bir parantez içine alınmış ise. bu, tanımlanan türün bir zamanlar (tür tanımlandığı zaman ya da daha sonra) başka bir cinse bağlı olduğunu gösterir. Örneğin, Rammepodisma natoliae (Ramme, 1939); natoliae tür ismi bir zamanlar Micropodisma'ya bağlıydı, daha sonra cins değişikliği yapılmıştır. Tercihen bu parantezden sonra revizyonu yapanın ismi kullanılır. Örneğin Rammepodisma natoliae (Ramme, 1939) Weidner, 1969.

Büyük baş harfle yazılmış italik bir isim (tek bir kelime) cinsi gösterir; eğer, sonuna 'sp.' gelirse o cinse ait bir türü, 'spp.' gelirse o cinse ait türleri ifade eder. Örneğin Gompus sp. (bir türü), Gomphus spp. (cinse ait türleri). Aynı durum alttürler için de geçerlidir. Örneğin subsp.; subspp. kullanılır. “ssp.” de aynı zamanda alt türleri belirtmek için kullanılmaktadır.

http://www.nic.funet.fi/pub/sci/bio/life/insecta/lepidoptera/ditrysia/