Mücevher Kelebeği (Chilades trochylus (Freyer, 1845))

Mücevher Kelebeği (Chilades trochylus (Freyer, 1845)) Türkiye Dağılım Haritası

Son Güncelleme: Cumartesi, 27 Mayıs, 2023 - 16:45 - Kaynaklar: A.Koçak + Trakel.org + Adamer Kelebek + Kelebek Türk
Açıklama / Genel Bilgiler
Türe Ait Genel Özellikler
Mücevher Kelebeği - Jewel Blue (Chilades (Freyeria) trochylus (Freyer, 1845))
Türe Ait Diğer Özellikler
Tanım Kriteleri
Türkiye'nin en küçük kelebeğidir. Erkek ve dişi benzerdir. Kanatların üst yüzü kahverengidir; arka kanat, yarımay şeklinde turuncu kenar alt lekeleri ve siyah kenar benekleri taşır. Arka kanat alt yüzünde, etrafı metalik mavi ve turuncu pullarla çevrili dört büyük siyah kenar beneği bulunur. Yaşamını yere yakın geçirir.
Kanat Uzunluğu 0,9 cm
Uçuş Dönemi Mart sonu-ekim
Yaşam Alanı Bitki örtüsü açısından fakir araziler.
Dağılım Alanı Bütün bölgeler.
Konukçu ve Besin Bitkileri Heliotropium cinsinden bitkiler.
Sinonim ve Kombinasyonlar Taksonomist
Lycaena trochylus Freyer, 1845 
Chilades albolunulata Hayward, 1926 
Chilades mandersi Graves, 1918 
Chilades pauper Bytinski-Salz, 1937 
Chilades subtusobsoleta Graves, 1918 
Chilades supraradiata Wagner, 1931 
Lycaena parva Murray, 1874 (Belirsiz)
   
Alttürler Taksonomist
Chilades trochylus formosanus (Matsumura, 1929)
Chilades trochylus grisea (Aigner-Abafi, 1906)
Chilades trochylus obscura Heydemann, 1955
Chilades trochylus persa (Bytinski-Salz, 1937)
   
Dünya Dağılımı
Afganistan, Angola, Avustralya, Bahreyn, Batı Sahra, Belucistan, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri, Botsvana, Burkina Faso, Burma (Birmanya), Burundi, Cezayir, Cibuti, Çad, Eritre, Etiyopya, Fas, Fildişi Sahili, Filipinler, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine-Bissau, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, Irak, İran, İsrail, Kamerun, Katar, Kenya, Kıbrıs Rum Kesimi, Kongo, Kuveyt, Lesoto, Liberya, Libya, Lübnan, Malavi, Malezya, Mali, Mısır, Moritanya, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Orta Afrika Cum, Pakistan, Papua Yeni Gine, Ruanda, Sao Tome ve Principe Adaları, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sri Lanka, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Svaziland, Tanzanya, Togo, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Umman, Ürdün, Vietnam Sosyalist, Yemen, Yunanistan, Zambiya, Zimbabve
Palearktik Bölge Dağılımı
Afganistan, Bahreyn, Cibuti, Cezayir, Mısır, Batı Sahra, Yunanistan, İsrail, Hindistan, Irak, İran, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Libya, Fas, Mali, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan, Sudan, Suriye, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Vietnam, Kıbrıs Rum Kesimi, Belucistan
Türkiye Dağılımı
Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Bingöl, Bitlis, Bursa, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırşehir, Konya, Malatya, Kahramanmaraş, Muğla, Nevşehir, Niğde, Siirt, Sivas, Tokat, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Iğdır, Kilis, Osmaniye

Literatür

  • Baytaş, A. (2019). Türkiye’nin Kelebekleri; Arazi Rehberi.
  • Freyer (1844) Neuere Beiträge zur Schmetterlingskunde, &c.
  • Hesselbarth, G., Van Oorschot, H., & Wagener, S. (1995). Die Tagfalter der Türkei. Band 2. Nymphalidae. Selbsterverlag Sigbert Wagener, Bocholt, Germany.
  • Karaçetin, E., & Welch, H. J. (2011). TUrkiye'deki kelebeklerin kirmizi kitabi. Ankara: Doga Koruma Merkezi. Ankara, Turkiye, 124.
  • Koçak, A. Ö., & Kemal, M. (2018). A synonymous and distributional list of the species of the Lepidoptera of Turkey. Centre for Entomological Studies, Memoirs, 8, 1-487.

Dış Bağlantılar

 

 
 
Haritalar/Fotoğraflar
Sınıflandırma
İngilizce İsimlendirme: 
Jewel Blue
Üst Familya (Superfamily): 
Kabile (Tribe): 
Cins (Genus): 
Taksonomist: 

İçeriklerde Sık Kullanılan Terimler

*Alttür (Subspecies): Türün diğer alt birimlerinden taksonomik olarak farklı, coğrafik olarak sınırlandırılmış, aralarında gen alışverişi olan bölgesel bir topluluk.
*Cins: Birbirine benzer türlerin toplandığı taksonomik kategori. Cins isimleri daima büyük harfle başlar ve italik olarak yazılır. İtalik yazma şansı yoksa altı çizili olarak yazılır. Örn: Polyommatus.
*Dimorfizm: Bir populasyonda morfolojik olarak iki tipin var oluşu.
*Ekolojik Yalıtım (Ekolojik İzolasyon): Aynı yerde yaşayan bir populasyonun kısımları arasında ekolojik nedenlerden dolayı eşeysel yalıt ımın oluşu.
*Eşeysel Dimorfizm: Erkekle dişi arasındaki yapısal farklılık.
*Fenon: Fenotipik olarak birbirine benzeyen örneklerden biri.
*Fenotip: Çevre faktörlerinin etkisiyle belirli sınırlar içinde değişebilen (reaksiyon normu), genotipin meydana getirdiği özelliklerin tümü (çoğunlukla bir bireyin görünüşü).
*Holotip: Üzerinde ilk defa özgül tanımlanmanın yapıldığı (yayınlanmış olmalıdır) va da İndikasyonla verilmiş olan, nominal taksonun tek bir bireyi.
*İkiztür (Siblingspecies): Üreme bakımından ya lıtılmış ; fakat yapısal olarak birbirine benzeyen türler.
*Katalog: Literatüre dayanılarak. belirli bir taksona ait isimlerin ve kaynakların liste halinde verilmesi.
*Kontrol Listesi (Çekliste): Kolleksiyonların düzenlenmesinde yardımcı olmak için, bir grubun taksonlarının bir düzen içinde verilmesi.
*Morfolojik Özellik: Bir organizmanın dış görünümündeki yapısal özelliklerdir. Bu özellikler, bir organizmanın türünü belirlemek, filogenetik ilişkileri anlamak ve evrimsel tarihi anlamak için kullanılabilir. Organizmanın anatomisi, fizyolojisi, histolojisi, embriyolojisi, sistematiği ve taksonomisi gibi birçok farklı alanda önemlidir. Örneğin, kelebeklerin anten yapısı, kanat şekli, bacak yapısı ve renklenme özellikleri gibi morfolojik özellikleri, kelebek türlerinin tanınmasına yardımcı olabilir.
*Nomenklatür: İsimler sistemi.
*Polimorfizm: Bir populasyondaki gen ve fenotip çeşitliliği.
*Sintip (Syntypus): Holotipi ayrılmamış bir tip serisi içerisinde, örneklerin herbirine verilen isim.
*Sinonim (Synonym = Eşad): Aynı taksona birden fazla verilen isimlerin herbiri. Bunlardan eski olanı, yani ilk verileni taksonun geçerli ismi olarak kullanılır.
*Taksan (Taxon; Çoğulu Taxa): Belirli bir kategori içine sokulabilecek ve yeni bir isim verilebilecek kadar fark gösteren taksonomik bir grup. Örneğin: Papilio machaon (tür kategorisinde takson), Papilio (cins kategorisinde takson), Papilionidae (familya kategorisinde takson).
*Tanım (Description): Taksonomide bir taksonun ya da örneğin, sınırlarını ortaya koymaksızın, diğer taksonlarla ayırımını net olarak belirtmeksizin, özelliklerinin verilmesidir.
*Teşhis (Determination): Bir bireyin taksonomik olarak tesbiti.
*Teşhis Anahtarı: Taksonları birbirlerinden kolayca ayırtedebilmek için, belirli bir sisteme göre düzenlenmiş karakter dizinleri.
*Tip (Typus): Bir taksana ismini veren bir örnek.
*Tip Lokalitesi (Locus Typicus): Neotip, lektotip ya da holotipin toplanmış olduğu yer.
*Varyasyon: Kalıtsal olan değişinimler.
*Yerel İsim: Bir taksonun o bölgedeki (yöresel) ismi. Nomenklatür (bilimsel isimlendirme) bakımından önemsizdir.
*Yöresel İsim: Bir taksonun o dildeki ismi.

Her sistematik taksonun sonunda o taksonu ilk defa tanımlayan bilim adamının ismi ve çoğunlukla yayınlandığı tarih bulunur. Örneğin, Pezotettix anatolica Uvarov, 1934. Tarih bir virgül ile yazardan ayrılır. Tanınmış sistematikçilerin ismi kısaltılmış olarak kullanılabilir. Örneğin. Linneus. Linn. olarak. Eğer yazar ismi tarih ile birlikte ya da sadece yazar ismi olarak bir parantez içine alınmış ise. bu, tanımlanan türün bir zamanlar (tür tanımlandığı zaman ya da daha sonra) başka bir cinse bağlı olduğunu gösterir. Örneğin, Rammepodisma natoliae (Ramme, 1939); natoliae tür ismi bir zamanlar Micropodisma'ya bağlıydı, daha sonra cins değişikliği yapılmıştır. Tercihen bu parantezden sonra revizyonu yapanın ismi kullanılır. Örneğin Rammepodisma natoliae (Ramme, 1939) Weidner, 1969.

Büyük baş harfle yazılmış italik bir isim (tek bir kelime) cinsi gösterir; eğer, sonuna 'sp.' gelirse o cinse ait bir türü, 'spp.' gelirse o cinse ait türleri ifade eder. Örneğin Gompus sp. (bir türü), Gomphus spp. (cinse ait türleri). Aynı durum alttürler için de geçerlidir. Örneğin subsp.; subspp. kullanılır. “ssp.” de aynı zamanda alt türleri belirtmek için kullanılmaktadır.

http://www.nic.funet.fi/pub/sci/bio/life/insecta/lepidoptera/ditrysia/